Nederlands Kampioen(schap) Snellezen

Afgelopen week werd het NK Snellezen uitgezonden. Boeiend en tenenkrommend. Paul van Meenen (D66) werd daar de eerste Nederlands kampioen snellezen Je vindt de uitzending hier Mooie prestatie, een gemiddelde van snelheid en begrip van circa 500 woorden per minuut, en voor zover ik weet heeft hij geen training gedaan.
Het was boeiend omdat het programma ‘de kennis van nu’ nadrukkelijk het onderzoek beschrijft en de effecten van lezen voor betekenis duidelijk maakt. Goed gedaan. Want na het herkennen van letter en woorden volgt de betekenis. Daar gaat het om. Boeiend ook om te zien dat je met technische vaardigheden snel tot goed resultaat kunt komen. Terecht is de opmerking dat je hier al vroeg mee zou moeten beginnen, maar pas in groep 8 want goed kunnen lezen is een voorwaarde voor sneller lezen.
Maar het was ook tenenkrommend, want de kennis van nu presenteert als belangrijkste tip de begeleiding van je ogen met je hand of een pen. Deze methode is gebaseerd op het werk van Evelyn Wood in de jaren ’50. Toen waren er nog geen computers of beeldschermen. En ik zie niemand met een vinger meebewegen op een beeldscherm. Beetje raar gezicht. Mijn ervaring is juist dat je met het trainen van je ogen en het gebruik maken van technieken als previewen en scannen ver kunt komen onafhankelijk van welk medium je gebruikt om te lezen. En ook het voorkomen van meepraten tijdens het lezen maakt dat je ver kunt komen. En dat is ook onze ervaring. Ook in Duitsland is er in een aantal jaren geleden veel onderzoek naar gedaan door de Berlijnse Prof Dr. Sösemann, zijn projectpagina staat vol, lees meer
Wil je zelf weten hoe snel je leest doe dan eens deze gevalideerde test. Als je je gegevens inlogt dan krijg je vergelijking met andere deelnemers. http://www.proread.nl/leestest-intro/ Meld wel even mijn naam, als je wilt geef ik zelf feedback op je resultaten. Wil je meer lezen kijk dan op mijn site 
Nog een paar tips:
1. Lees niet terug, je brein heeft het wel gezien
2. Lees door en maak snelheid, daardoor voorkom je dat bekende meepraten.
3. Als je grote stukken leest oriënteer je eerst op de structuur voor je gaat lezen.

O ja, ik denk dat ik de volgende keer maar meedoe, ik heb in een training wel rond 2000 woorden gelezen en nog begrepen ook. Misschien wel de nieuwe Nederlandse Kampioen Snellezen, lijkt me boeiend.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *