coaching

Coach

Bereik je doel met je organisatie, team en jezelf

Dissel Development traint leiders in coaching als managementstijl, het faciliteren van het interne coachingsproces en optreden als externe coach.

Voorbeeld van INRO analyseNobco omschrijft coaching alsvolgt: het geeft je inzicht in wie je bent, wat je wil en hoe je daar komt. Door oefeningen en gesprekken leer je nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden. Een coach helpt je je doelen te verhelderen en leert je tot oplossingen te komen en hoe je je nieuwe doel blijvend kunt bereiken. Coaching is een vorm van professionele begeleiding op werk of persoonlijk vlak in een gelijkwaardige één-op-één relatie van een coach en een coachee of van een coach met een team.

Als coach kijk ik goed naar je vraag en ga met je op zoek naar het antwoord. Want meestal weet je het antwoord wel en zijn er hobbels te nemen of is inzicht nodig. Regelmatig maak ik gebruik van instrumenten als INRO, een voorbeeldgrafiek zie je hierbij.

Inspiratie doe ik op door regelmatig de studie middagen van VCC te bezoeken. Zie de website: VCC Ook de studiedagen van NOBCO en Develhub zijn een bron van inzicht en vaardigheden. 

Met welke vragen kun je bij een coach terecht?

Je kunt met allerlei soorten hulpvragen bij een coach terecht. Vaak zijn coachvragen werkgerelateerd en kunnen te maken hebben met stressregulering, een dreigende burn-out of leiderschaps- of loopbaanontwikkeling. Coachvragen kunnen ook gaan over gedragsverandering: hoe kan ik assertiever worden, hoe word ik minder perfectionistisch of hoe leer ik mijn uitstelgedrag af? Je kunt ook bij een coach terecht voor levensvragen, bijvoorbeeld over zingeving, of rouw. Hoe concreter je je doel formuleert, des te makkelijker het is om een passende coach te vinden en hoe effectiever uiteindelijk de coaching.

Wat is coaching niet? 

  • Therapie: Een psycholoog behandelt mensen met psychische problemen zoals angst- en paniekstoornissen, depressies, persoonlijkheidsstoornissen en trauma’s;
  • Adviseur: Een coach geeft geen tips of advies op basis van inhoudelijke kennis, en is niet sturend in het gesprek. Een coach vertelt je niet wat je moet doen; 
  • Mentoraat: Een coach stelt zich niet op als inhoudelijk senior of meester.

Bij Dissel Development zijn de verschillende coachingstrajecten gericht op persoonlijke ontwikkeling, verbetering van professionele kwaliteiten en ook re-integratie en outplacement coaching. Daarbij wordt ook de geestelijke dimensie aangekaart.

Trainen van coaching als managementstijl

Een betere manager worden met coaching als managementstijl? Coaching verbetert je leiderschapskwaliteiten.

Begeleiden interne coaching

Interne coaching vindt plaats als bijvoorbeeld een collega, een leidinggevende of HR-adviseur een andere medewerker gedurende een bepaalde periode coacht rondom een omschreven doelstelling. Het doel hiervan kan zijn anderen te helpen zelf hun problemen op te lossen in plaats van alle oplossingen aan te dragen of hun loopbaan proactief te sturen.

Externe coach

Een externe coach is iemand die kijkt, vragen stelt en luistert; iemand die geconcentreerd het denken, voelen en handelen van de coachee centraal stelt en onderzoekt. Het is iemand die het eigen scoren voorbij is. Hij stimuleert en activeert de zelfverantwoordelijkheid van de coachee voor de eigen ontwikkeling. Hij helpt doelen helder te krijgen. Hij geeft feedback en reflecteert op een toetsende wijze.

Chat openen
Hallo 👋
Waarmee mag ik je helpen?